១. ពងទាកូនជាអាហារមានជីវជាតិខ្លាំង
ត្បិតតែពងទាមានតម្លៃសមរម្យក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែវាមានជីវជាតិខ្លាំងណាស់។ ក្នុងពងទាមួយគ្រាប់មានថាមពល ១៨២ កាឡូរី, ប្រូតែអ៊ីន ១៣.៦, ខ្លាញ់ ១២.៤ ក្រាម, កាល់ស្យូម ៨២ មីលីក្រាម, ផូស្វ័រ ២១២ក្រាម និង កូឡេស្តេរ៉ុល ៦០០ក្រាម។ ទន្ទឹមនឹងនេះផងដែរ វាក៏មានផ្ទុក បេតាការ៉ូទីន, វីតាមីន A, B, C, ជាតិដែក… ហើយវីតាមីន A និង បេតាការ៉ូទីន មានកម្រិតខ្ពស់ណាស់។
បើប្រៀបធៀបទៅនឹងស៊ុតធម្មតាឃើញថា វាមានតម្លៃអាហាររូបត្ថម្ភកាន់តែច្រើនដោយសារតែការអភិវឌ្ឍស៊ុតទៅជាអំប្រ៊ីយ៉ុង ទើបសារធាតុសំខាន់ៗកើតមានកាន់តែច្រើនឡើង។
២. កុមារក្រោមអាយុ ៥ឆ្នាំមិនគួរបិភោគពងទាកូននោះឡើយ
ពងទាកូនជាអាហារដែលមានជីវជាតិបំផុត ប៉ុន្តែអ្នកជំនាញមិនបានណែនាំឲ្យបរិភោគច្រើននោះទេ ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមានភាពទន់ខ្សោយសារធាតុទាំងអស់នៅក្នុងស៊ុតនឹងបន្ថែមបន្ទុកលើប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ដែលអាចបណ្តោលឲ្យកើតជំងឺរាករូស។
លើសពីនេះទៅទៀត កុមារក្រោមអាយុ ៥ឆ្នាំមិនត្រូវបានអ្នកជំនាញផ្តល់អនុវសាសន៍ឲ្យបរិភោគនោះឡើយ។ ព្រោះការបរិភោគស៊ុតច្រើនអាចកើតផវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដូចជា៖
– វីតាមីន A ច្រើនពេក៖ អាចធ្វើឲ្យកុមារក្រោមអាយុ ៥ឆ្នាំ កើតលឿង, របកស្បែក, ប៉ះពាល់ដល់ឆ្អឹង។
– មានបញ្ហារំលាយអាហារ៖ ការទទួលទានពងទាកូនច្រើនអាចធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់ក្មេងដំណើរការមិនបានល្អ, មានអាការៈហើមពោះ, រាក…។
– កូឡេស្តេរ៉ុលកើនឡើង៖ ជាតិកូឡេស្តេរ៉ុលត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងពងទាកូន ដែលមានភាពចាំបាច់ក្នុងការបង្កើតកោសិកាសសៃប្រសាទរបស់ក្មេង។ តែទោះបីជាយ៉ាងណា ការបរិភោគច្រើនពេកអាចបង្កើនហានិភ័យដល់ថ្លើម, ជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមកើនឡើង, បណ្តោលឲ្យកើតជំងឺសសៃឈាមបេះដូង។
ដោយ មុន្នី proleng khmer
No comments:
Post a Comment